Terug naar Recepten

Sarma

  • Preparation Time 60 min.
  • Difficulty level: Gevorderd

Recept van

Voedingswaarden

Energie 403
Vetten 11.6
Vezels 3.5
Koolhydraten 56.1
Eiwitten 5.7

Ingrediënten

Voor 8 porties

  • 50 g Loprofin Rijst*
  • 1 tomaat (125 g)
  • 1 kleine ui (40 g)
  • 40 g wijnbladeren (sarma)
  • ¼ citroen (20 g)
  • 10 g zonnebloempitten
  • 1 teen knoflook (5 g)
  • 1 takje peterselie (3,5 g)
  • 1 eetlepel olijfolie (10 ml)
  • ¾ theelepel sambal oelek (0,4 g)
  • ½ theelepel gedroogde munt (0,5 g)

Bereiding

  1. Maak de uien en de knoflook schoon en snijd dit klein.
  2. Fruit de uien en de knoflook in de helft van de olie zacht. Voeg de rijst toe met een kopje water. Laat de Loprofin Rijst in ca. 5 minuten het water opnemen.        
  3. Dompel de tomaten in kokend water en ontvel ze. Snijd de tomaten klein. Hak de peterselie klein.
  4. Maak de rijst op smaak met de peterselie, citroensap, de sambal, de munt en een beetje zout. Meng de zonnebloempitten er door.
  5. Leg de wijnbladeren plat voor je. Schep er een beetje vulling op. Vouw ze dicht tot rolletjes van 5 cm lang en 1 à 2 cm dik (sarma).
  6. Pak een pan en leg onderin eerst wat losse druivenbladeren. Leg daarop de sarma met de naad naar beneden in een pan met een dikke bodem.
  7. Snijd de tomaat in plakken. Was de citroen en snijd hem in plakken. Leg de tomaat en de citroen op de sarma.
  8. Giet er de resterende olijfolie over en voeg zoveel water toe dat de sarma half onder staan. Breng de sarma aan de kook, verlaag het vuur daarna en laat het gerecht nog zo’n 40 minuten pruttelen tot ze gaar zijn. (Leg eventueel een bord op de sarma)

Ondanks zorgvuldige berekening kunnen voedingswaarden afwijken per product. Raadpleeg daarom altijd uw diëtist bij gebruik of aanpassingen van de recepten.

 


*Loprofin Rijst is voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij aangeboren stofwisselingziekten of aandoeningen waarbij een eiwitbeperkt dieet noodzakelijk is.
Te gebruiken onder medisch toezicht