Sarma

60 Minuten 60 Minuten 3 Gevorderd
Sarma

Bereiding

Sarma betekent 'opgerold' in het Turks en is een bekend gerecht in onder andere Turkije en de Balkan. Sarma kan je op veel verschillende manieren maken. Deze eiwitarme sarma is licht en boordevol smaak. Besprenkel de sarma eventueel met wat extra citroen.

  1. Maak de uien en de knoflook schoon en snijd dit klein. 
  2. Fruit de uien en de knoflook in de helft van de olie zacht. Voeg de Loprofin Rijst* toe met een kopje water. Laat rijst in ca. 5 minuten het water opnemen. 
  3. Dompel de tomaten in kokend water en ontvel ze. Snijd de tomaten klein. Hak de peterselie klein.
  4. Maak de rijst op smaak met de peterselie, citroensap, de sambal, de munt en een beetje zout. Meng de zonnebloempitten erdoor.
  5. Leg de wijnbladeren plat voor je. Schep er een beetje vulling op. Vouw ze dicht tot rolletjes van 5 cm lang en 1 à 2 cm dik (sarma).
  6. Pak een pan met dikke bodem en leg onderin eerst wat losse druivenbladeren. Leg daarop de sarma met de naad naar beneden.
  7. Snijd de tomaat in plakken. Was de citroen en snijd hem in plakken. Leg de tomaat en de citroen op de sarma.
  8. Giet er de resterende olijfolie over en voeg zoveel water toe dat de sarma half onder staan. Breng de sarma aan de kook, verlaag het vuur daarna en laat het gerecht nog zo’n 40 minuten pruttelen tot ze gaar zijn.

Tip van de chef

  • De sarma bladeren kunnen na een tijd wat loskomen. Dit kan je oplossen door een bord op de sarma te leggen. Zo zijn ze nog mooi wanneer je ze serveert.

Info

  • Ondanks zorgvuldige berekening kunnen voedingswaarden afwijken per eiwitarm product. Raadpleeg daarom altijd uw diëtist bij gebruik of aanpassingen van de eiwitarme recepten.
  • Bij de berekening van de voedingswaarden is er geen rekening gehouden met de ‘tip van de chef’. Raadpleeg uw diëtist voor meer informatie.
  • *Loprofin Rijst is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij aangeboren stofwisselingziekten of aandoeningen waarbij een eiwitbeperkt dieet noodzakelijk is. Te gebruiken onder medisch toezicht.       

Ingrediënten

Voor 8 porties

  • 50 g Loprofin Rijst*
  • 1 tomaat (125 g)
  • 1 kleine ui (40 g)
  • 40 g wijnbladeren (sarma)
  • ¼ citroen (20 g)
  • 10 g zonnebloempitten
  • 1 teen knoflook (5 g)
  • 1 takje peterselie (3,5 g)
  • 1 eetlepel olijfolie (10 ml)
  • ¾ theelepel sambal oelek (0,4 g)
  • ½ theelepel gedroogde munt (0,5 g)

Voedingswaarden

Energie (Kcal)403
Vetten (g)11.6
Vezels (g)3.5
Koolhydraten (g)56.1
Eiwitten (g)5.7

Gerelateerde gerechten