Buitenschoolse activiteiten

 

Jouw kind zou net als andere kinderen gewoon mee moeten kunnen doen met buitenschoolse activiteiten. Het vereist alleen wat meer voorbereiding en planning.

  • Bespreek met degene die de verantwoordelijkheid heeft voor de activiteit, wat de stofwisselingsziekte PKU voor gevolgen heeft voor je kind en dat het misschien nodig is om af en toe even te pauzeren voor een snack.
  • Zorg ervoor dat je kind voldoende snacks bij zich heeft, passend bij de duur en de lichamelijke intensiteit van de activiteit en indien noodzakelijk ook een extra aminozuurmengsel.
  • In geval van lichamelijke activiteiten is het van belang om dit te bespreken met de diëtist om het voedingspatroon van je kind hierop af te stemmen.

 

Eerste schoolreis

Natuurlijk doet je kind hieraan mee! Maar dat neemt niet weg dat je het spannend vindt omdat het de eerste keer is dat je kind op stap gaat zonder jou. Misschien brengt het zelfs een nacht ergens anders door en moet je vertrouwen op iemand anders die toeziet op het dieet van je kind.

Wanneer een schoolreis een paar dagen duurt, is het een kwestie van goed voorbereiden. Hieronder vind je een aantal tips.

- Bespreek het dieet met de leerkrachten die mee op reis gaan, maar ook met degenen die verantwoordelijk zijn voor de overnachting. Check of het eiwitarme brood in de koelkast kan worden bewaard en of de eiwitarme pasta in een aparte pan kan worden gekookt. Over het algemeen zijn de meeste accommodaties welwillend. Geef, indien nodig, voorverpakt brood mee dat goed is verpakt en buiten de koelkast kan worden bewaard. Overige dieetproducten die gebruikt zullen worden kunnen ook meegegeven worden (bijv. eiwitarme macaroni met saus van thuis).

- Bespreek de richtlijnen van het PKU-dieet nog even kort met de leerkracht, indien je dat nog niet had gedaan. Voorzie de leerkracht van schriftelijke informatie en geef hem/haar jouw telefoonnummer in geval van nood.

- Zelfs wanneer de leerkrachten bereid zijn je te helpen, kan er toch iets misgaan. Dit is waarom het zo belangrijk is om je kind zelf zo vroeg mogelijk bij het dieet te betrekken en thuis te oefenen voordat hij of zij op schoolreis gaat.

Als je twijfels of vragen hebt over de beste voorbereiding op de schoolreis, kun je natuurlijk altijd de behandelend diëtist om advies vragen.

 

Opmerking: De omgang met een dieet voor stofwisselingsziekten verschilt per persoon, dus alle hier verstrekte gegevens dienen uitsluitend ter informatie. De op deze pagina verschafte informatie is in geen geval bedoeld om de geneeskundige zorg, adviezen en controle van je zorgverlener te vervangen. Je eigen diëtist en/of arts zal je adviseren over alle aspecten die voor jou en je familie van belang zijn voor het omgaan met de stofwisselingsziekte. Raadpleeg altijd je behandelteam voordat je wijzigingen aanbrengt in het dieet van je kind.

Deel je ervaring over dit onderwerp:

Om je ervaring te delen dient je eerst ingelogd te zijn.