Concentratie problemen tijdens de les

 

Wie herinnert zich niet de saaie lessen op school? Wie heeft zichzelf er nooit op betrapt weg te dromen tijdens de rekenles?

We hebben allemaal wel eens een moment gehad waarop we niet erg opletten tijdens de les. Het is een proces van leren en ontdekken; leren om zelfstandig te zijn (huiswerk maken, studeren voor een examen …) of om in een groep te werken. Je kind zal ontdekken wat hij of zij leuk en interessant vindt, maar ook wat hij of zij niet leuk vindt. En het kan zijn dat hij of zij te maken krijgt met concentratieproblemen.

Concentratieproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben. Een te hoge Phe-waarde kan een van de oorzaken zijn. Maar het is moeilijk om vast te stellen of de Phe-waarde de enige oorzaak is van het gebrek aan concentratie. Er kunnen ook andere oorzaken zijn.

Sommige jongeren met PKU zijn ervan overtuigd dat zij prikkelbaarder zijn en zich minder goed kunnen concentreren wanneer zij een te hoge Phe-waarde hebben. Het helpt hen om extra goed te letten op hun PKU-dieet tijdens belangrijke toetsen op school.

Niet iedereen met PKU heeft dezelfde symptomen en niet iedereen heeft dezelfde concentratieproblemen. Een te hoge Phe-waarde kan op iedereen een andere invloed hebben. Voor sommigen kan dit uitten in ander gedrag zoals niet luisteren of agressief gedrag. Als er ander gedrag dan normaal wordt opgemerkt is het goed om de Phe -waarde te checken om te bekijken of dit de oorzaak van het gedrag kan zijn. 

Kort gezegd is het verstandig om te onthouden dat niet alle problemen per se veroorzaakt hoeven te worden door PKU. Je kind groeit op, staat voor nieuwe persoonlijke uitdagingen, een nieuwe sociale omgeving … het is heel normaal dat hij of zij daar even aan moet wennen en zich daar gespannen bij voelt. Het gaat er vooral om er open over te kunnen praten met je kind.

 

Deel je ervaring over dit onderwerp:

Om je ervaring te delen dient je eerst ingelogd te zijn.