Hoe kan ik mijn aminozuurpreparaat combineren met eiwitarme voedingsmiddelen

Algemene principes van het PKU dieet

Het PKU dieet helpt je kind om goed te groeien en zich te ontwikkelen. Het bevat alle voedingsstoffen die daarvoor nodig zijn, terwijl de inname van fenylalanine (Phe) wordt beperkt. Het bestaat uit :

  • Voedingsmiddelen die weinig eiwitten (en dus Phe) bevatten  zoals fruit, groenten, aardappelen vetten zoals boter of olie .. Ondanks PKU heeft je kind namelijk wel een beetje eiwit nodig.
  • Eiwitarme dieetvoeding die belangrijk is voor de energievoorziening: dieetvoeding zoals eiwitarme pasta, rijst, meel.
  • Een fenylalanine-vrij aminozuurpreparaat voorgeschreven door uw arts of diëtist om aan de eiwitbehoefte te voldoen.

Bij een baby wordt de dagelijkse eiwitbehoefte gedekt door moedermelk en/of standaard flesvoeding. Je diëtist zal je adviseren over het geleidelijk verhogen van de hoeveelheid eiwitten in vaste voeding en tegelijkertijd de hoeveelheid moedermelk en/of flesvoeding verlagen. Eiwit uit vaste voeding zal uiteindelijk de plaats innemen van moedermelk en/of flesvoeding.

Groenten en fruit  bevatten zo weinig eiwitten dat ze niet hoeven te worden meegeteld als deel van de dagelijkse eiwit-inname (het maakt dus niet uit of ze worden geweigerd of uitgespuugd!).  

 

Is het mogelijk om een aminozuurpreparaat te mengen met gewone voeding? 

Het fenylalanine-vrije aminozuurpreparaat kan aan een groente- en fruitpuree worden toegevoegd. Met deze aanpak went je baby aan de smaak. Er zijn veel gerechten die de smaakpapillen van je baby kunnen stimuleren! Hier zijn enkele inspirerende receptsuggesties:  

Je kan ook je eigen papje te bereiden en het aminozuurpreparaat daaraan toevoegen. 

 

Deel je ervaring over dit onderwerp:

Om je ervaring te delen dient je eerst ingelogd te zijn.