Hoe weet je of je baby klaar is voor vaste voeding

Je kind groeit snel en wordt steeds actiever. Hij of zij heeft meer energie en voedingsstoffen nodig: dit is de fase waarin je met vaste voeding start. Het begin van een groot avontuur voor zowel jezelf als je baby! 

Maar hoe weet je wanneer je moet beginnen? Hoe weet je of je kind er klaar voor is? Hieronder vind je een paar tips. 

Er zijn veel mensen die je advies kunnen geven over het starten met vaste voeding en het is belangrijk om met je diëtist te overleggen wat voor jouw kind het beste is.

 

Vanaf wanneer geef ik mijn baby vaste voeding? 

Vaste voeding wordt gewoonlijk geïntroduceerd tussen week 17 en 24. Deze aanbeveling geldt ook  voor baby's met PKU. Sommige baby's genieten van vast voedsel vanaf 4 maanden, andere vanaf 5 of 6 maanden. Te vroeg beginnen is niet verstandig want eerst moet het  spijsverteringssysteem zich goed hebben ontwikkeld.

Je kind zendt signalen uit

Het moment van introductie van vaste voeding hangt af van de voedingsbehoefte van je baby. Het gedrag van je baby kan je vertellen wanneer hij of zij klaar is voor vastere voeding.
Je baby...

  • ... opent de mond, kijkt je geïnteresseerd aan en ‘kauwt’ als hij of zij je ziet eten
  • ... zuigt of kauwt vaker op de handen
  • ... watertandt sterk
  • ... houdt het hoofd goed omhoog en is in staat om rechtop te zitten 
  • ... vraagt steeds vaker om voeding
  • ... zit niet meer echt vol na de maaltijd. Dit kun je merken als hij of zij na het drinken van een volle fles toch nog wil eten

Het is goed om te wachten op een combinatie van deze signalen voordat je begint met vaste voeding. 

Je kind zal leren onderscheid te maken tussen vloeibare voeding en vastere voeding. In het begin zal de vaste voeding sterk gepureerd zijn, maar naarmate de tijd verstrijkt zullen de hapjes steeds steviger worden (bekijk ook De verschillende fasen om over te stappen naar vaste voeding). Het kost tijd om de kauwbeweging volledig te trainen en vergeet niet dat elk kind een eigen ritme heeft. De introductie van hapjes is een reuzenstap in het leven van je baby, dus blijf kalm en geef jezelf en je kind voldoende tijd voor deze nieuwe ontwikkelingsfase. 

Bij vragen of onduidelijkheden kan je contact opnemen met je diëtist of de Nutricia Medische Voedingsservice (0800-022 33 22).

 

Deel je ervaring over dit onderwerp:

Om je ervaring te delen dient je eerst ingelogd te zijn.