Samen bakken en koken is een leuke activiteit en het levert ook nog eens heel veel leerzame ervaringen op! Zo leert je kind op een leuke manier het eiwitarme dieet kennen.

Wat leert je kind allemaal in de keuken?  

Tijdens het koken of bakken leert je kind een heleboel vaardigheden, met name op de cognitieve vaardigheden wordt een beroep gedaan.
Tijdens het bereiden van een recept zal je kind moeten:

  • concentreren 
  • waarnemen
  • denken 
  • plannen 
  • problemen oplossen als het recept dreigt te mislukken 

Jonge kinderen met een metabole aandoening

Voor kleinere kinderen zal het recept voorgelezen moeten worden en zullen de taken laagdrempelig moeten zijn. Jonge kinderen kunnen namelijk nog niet zo lang hun concentratie vasthouden, dus geef korte, overzichtelijke taakjes zoals ingrediënten toevoegen, die u van tevoren hebt afgemeten, laat ze roeren of simpele versieringen maken. Verwacht niet dat ze meteen een heel gerecht zullen maken. 

Oudere kinderen met een metabole aandoening

Oudere kinderen kunnen zelf het recept lezen. De leesvaardigheid wordt hierdoor bevorderd, ze leren hoe de opbouw van een recept is, maar moeten ook goed begrijpen wat ze lezen en welke handelingen ze moeten uitvoeren. Daarnaast zullen ze vast veel nieuwe woorden leren kennen. Wat weer goed is voor hun woordenschat!

Bij het koken en bakken wordt de rekenvaardigheid getraind. Kinderen leren grotere getallen herkennen en zullen ingrediënten afwegen. Ze leren verschillende inhoudsmaten kennen en ook het omrekenen hiervan zoals van milliliters naar liter. Als het recept voor meer mensen bereid zal worden moeten de ingrediënten verdubbeld worden dus moeten ze de hoeveelheden berekenen.

Oudere kinderen kunnen meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid in de keuken krijgen. Taken die zij kunnen doen zijn het nauwkeurig afwegen van de ingrediënten en het gebruiken van keukenmachines zoals een mixer en de oven, onder toezicht van de ouders.

Leren over het eiwitarme dieet

Door samen met je kind te koken kan je hem of haar ook steeds meer leren over welke voedingsmiddelen binnen het eiwitarme dieet passen. En hoe eiwitarme gerechten gemaakt kunnen worden. Dit helpt hen om het eiwitarme dieet beter te begrijpen. Door betrokken te zijn bij het bereiden van eiwitarme maaltijden en lekkernijen zullen zij zich meer verantwoordelijk gaan voelen over hun eigen dieet. Uiteindelijk zorgt dit er ook voor dat je kind met een metabole aandoening zich makkelijker aan het dieet zal houden.  Als je thuis een kieskeurige eter hebt, kan koken of bakken een geweldige manier zijn om kinderen aan te moedigen nieuwe smaken en texturen van voedsel te proberen. Als je kind geholpen heeft bij het maken van het eten is de kans veel groter dat hij of zij het zelf wil eten. Een kok moet natuurlijk altijd voorproeven!

Plezier en vertier

Behalve dat koken en bakken dus heel leerzaam is, is het belangrijkste dat je kind er plezier in heeft! Uiteraard zal er wel eens iets mis gaan tijdens het bakken of koken. Ook zal er ongetwijfeld geknoeid worden. Wees dan geduldig, want van fouten maken leert je kind. 

Maak van het bereide recept een echt feestje door gebruik te maken van leuke vormpjes, het bord op te maken als bijvoorbeeld een gezicht of dier.

creatief eiwitarm brood voor kinderen Als je eindelijk samen met je kinderen de lekkernijen op eet, geef ze dan veel complimentjes en vraag wat ze zo leuk vonden aan het bakken met jou! Laat ze hun eigen bereide gerechtjes ook delen met familie of vriendjes. Dit is goed voor hun zelfvertrouwen en door de complimentjes zullen ze ook enthousiast raken om vaker in de keuken aan de slag te gaan!