het bakken van eiwitarme broden

Er gaat toch niks boven vers gebakken eiwitarm brood?! Het kost iets meer tijd maar dan komen er ook heerlijke smaken en geuren uit je keuken. Het geheim van goed broodbakken is…..je goed houden aan de hoeveelheden van de ingrediënten zoals aangegeven in het recept. Loop je desondanks toch tegen problemen aan tijdens het bakken van het brood? De Hellowpro chef heeft de oplossing!

Oplossingen voor een perfect eiwitarm brood

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je brood niet goed lukt. Hieronder vind je voorbeelden waar je in de praktijk tegenaan kunt lopen en welke oorzaken en oplossingen hiervoor zijn.

1. Als het deeg gerezen is, heeft het een ‘korst’.

Het oppervlak van het deeg is tijdens het rijzen niet beschermd tegen de warmte en vormt een  ‘korst’, wat kan leiden tot harde klontjes in het uiteindelijke brood. Wanneer je het deeg in een kom legt om te rijzen, is het belangrijk het deeg goed af te dekken zodat het niet kan uitdrogen. Bestrijk het eventueel van te voren lichtjes met olijfolie. Dek het af met huishoudfolie, een vochtige theedoek of een deksel, waarbij je ruimte laat om het deeg te laten rijzen. 

2. Het deeg rijst niet/weinig

 • De gist is over datum: controleer de houdbaarheidsdatum op het product.
 • Er is te heet water gebruikt, hierdoor is de gist gedood. Het gebruikte water moet lauw zijn.
 • Het deeg is op een te warme plaats gelegd tijdens het rijzen.

3. Het brood zakt in elkaar in de oven

Als het brood tijdens het bakken in de oven inzakt, komt dit doordat het deeg te lang heeft gerezen en teveel is opgezwollen. Hierdoor zijn grote luchtbellen ontstaan die tijdens het afbakken in de oven inzakken. Laat het deeg slechts rijzen tot het verdubbeld is in omvang.

4. De korst is te licht

Om een kleurrijkere korst te krijgen, bestrijkt u het deeg met olijfolie of met een beetje Loprofin Egg Replacer*, opgelost in een paar ml water. Smeer niet te veel olie op het deeg, want dan kan het gaan roosteren.

5. Het brood is kruimelig/droog

 • Er is te veel bloem gebruikt: controleer of de ingrediënten goed zijn afgewogen.
 • Het brood heeft te lang gebakken.
 • De oventemperatuur was te hoog.

6. Het brood heeft grote gaten

 • Er is teveel gist gebruikt. Zorg ervoor dat de ingrediënten correct worden gewogen.
 • Het brood heeft te lang gerezen. Laat het deeg slechts rijzen tot het verdubbeld is in omvang.

7. Het brood is te dicht/compact

 • Er is te weinig vloeistof gebruikt, waardoor het deeg dik wordt. Zorg ervoor dat u de ingrediënten correct weegt en afmeet.
 • Onvoldoende tijd om te rijzen: de gist heeft niet genoeg tijd gehad om te werken voor het bakken.

8. Moeilijkheden om het brood uit het bakblik/ de vorm te halen 

 • Het bakblik is niet voldoende ingevet voordat het deeg werd toegevoegd.
 • De oventemperatuur is niet hoog genoeg, zodat het brood aan het eind van de baktijd niet gaar genoeg is. Een goed gebakken brood is makkelijk uit de vorm te halen.

9. Plakjes brood zijn vochtig

Dit komt meestal doordat het brood in het bakblik/ de vorm is blijven zitten nadat het uit de oven is gehaald. De stoom van het brood blijft in het blik of vorm en wordt weer door het brood opgenomen. Als het brood gaar is, haal het dan onmiddellijk uit het blik en laat het afkoelen op een rooster, om te voorkomen dat het brood nat wordt.

Heerlijk eiwitarm brood

Met deze tips kan het niet anders dan dat er een heerlijk eiwitarm brood uit de oven of bakmachine verschijnt. Het brood kan per sneetje ingevroren worden, zo geniet je meerdere dagen van vers brood. Is het ontdooide brood minder knapperig of iets droger? Warm het op in het broodrooster, tosti-ijzer of de oven. Eet smakelijk!

*Loprofin Egg Replacer is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij aangeboren stofwisselingsziekten, nier- of leverfalen, waarbij een eiwitbeperkt dieet noodzakelijk is. Te gebruiken onder medisch toezicht.