Hoe start je met vaste voeding

In de eerste maanden voorzien moedermelk en/of standaard flesvoeding en dieetvoeding voor zuigelingen met PKU, je baby in zijn of haar voedingsbehoefte. Vanaf ongeveer 6 maanden gaat je baby over naar de volgende fase, met de introductie van vaste voeding. 
In deze fase eet je baby nieuwe bronnen van energie en voedingsstoffen, omdat moedermelk of flesvoeding alleen niet meer voldoende is om aan zijn of haar voedingsbehoefte te voldoen. Het is ook het moment in de ontwikkeling van je baby om kennis te maken met nieuwe smaken, texturen en kleuren.

Stap voor stap zal je baby wennen aan vast voedsel en zal het leren om net als grote mensen te eten. Denk eraan, de eerste vaste voeding vervangt op geen enkele manier moedermelk. Ze vullen elkaar aan. De moedermelk of flesvoeding (standaard of speciaal voor PKU)  blijft de belangrijkste voeding voor je baby tot de leeftijd van 6 maanden (kan langer dan 6 maanden zijn, afhankelijk van de behoefte van jouw baby).

Berekening van de hoeveelheid eiwitten in de voeding van je kind

Wanneer er naast moedermelk en/of flesvoeding ook met vaste voeding gestart wordt, kan het tellen van eiwitten een uitdaging zijn bij het volgen van een eiwitarm dieet. Je zal nauw contact hebben met je diëtist tijdens dit leerproces.  Je kan lijsten ontvangen met geschikte voedingsmiddelen en de daarbij horende eiwitgehalten. 
Als je kind meer vast eiwitarm voedsel eet, blijft het belangrijk om ervoor te zorgen dat het elke dag de voorgeschreven hoeveelheid PKU dieetvoeding (aminozuurpreparaten) gebruikt. Dit kan de flesvoeding voor zuigelingen met PKU zijn, maar vanaf een leeftijd van 6 maanden kan ook gestart worden met PKU dieetvoeding in een meer vaste vorm . Dit kan dan worden gebruikt in combinatie met de  PKU flesvoeding, die in de loop van het eerste jaar geleidelijk zal worden afgebouwd. De diëtist zal je vertellen wanneer je ermee kan starten. Vraag naar jouw PKU Anamix smaakbox om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen!

 

Deel je ervaring over dit onderwerp:

Om je ervaring te delen dient je eerst ingelogd te zijn.