Zwangerschapswens wanneer je PKU hebt?

Op een gegeven moment in je leven kunnen jij en je partner jullie afvragen hoe het zal zijn om kinderen te krijgen. Hier kun je een hoop vragen en misschien wel twijfels over hebben. Veel vrouwen, met of zonder fenylketonurie (PKU), maken deze fase door. Ook als je PKU hebt, kun je een normale zwangerschap hebben zolang je deze goed voorbereidt en je je aan de adviezen van je arts en diëtist houdt. 

Om bij het begin te beginnen: 

  • Als je van plan bent om zwanger te worden zal je dit van tevoren moeten bespreken en plannen met je diëtist. Zij kan je ondersteunen in de aanpassingen van je eiwitarme dieet. 
  • Waarom? Het is heel belangrijk dat je vóór de zwangerschap al nauw gevolgd wordt door je diëtist om er zeker van te zijn dat je goede fenylalanine (Phe) waarden hebt en kunt houden. Hoge Phe waarden zijn namelijk niet goed voor de groei en ontwikkeling van de foetus. 
  • En dat geldt al op de allereerste dag van de zwangerschap, want dan wordt de basis gelegd voor de ontwikkeling.

Aangepast PKU dieet vóór de zwangerschap

Het is dus belangrijk om vóórdat je zwanger wordt al een goede metabole controle te hebben en dat bereik je met een aangepast dieet. Je behandelaar geeft aan hoe lang je een goede metabole controle dient te hebben, voordat je zwanger mag worden. De duur van deze periode is voor iedereen anders. De één heeft nu eenmaal sneller een goede metabole controle dan de ander. 

Ontdek het zwangerschapsboek bij PKU

Aangezien een aangepast dieet essentieel is voor een gezond verloop van de zwangerschap en een optimale ontwikkeling van de foetus willen wij jou en je partner ondersteunen met het zwangerschapsboek. 

Het zwangerschapsboek ondersteunt jullie in de periode voor en tijdens de zwangerschap en in de eerste maanden na de bevalling. 

  • Het staat boordevol informatie en tips over zwangerschap met PKU en het bijbehorende dieet. 
  • Het is daarnaast ook een handig boek om je dieetgegevens in bij te houden. 
  • Het gaat je helpen om inzicht te krijgen hoe het met jou gaat en met het volgen van je dieet.

Klik hier om het zwangerschapsboek aan te vragen. 

 

Deel je ervaring over dit onderwerp:

Om je ervaring te delen dient je eerst ingelogd te zijn.